Voetzorg bij preventie voetulcera

Hoe is voetzorg voor mensen met een verhoogd risico op voetwonden geregeld qua behandeling, vergoeding en de samenwerking tussen podotherapeut en medisch pedicure? Op deze pagina geven wij informatie zodat u precies weet wat u kunt verwachten voor, tijdens en na uw voetbehandeling en welke kosten dit mogelijk met zich meebrengt. 

U komt bij de podotherapeut via een verwijzing

U bent voor uw aandoening onder behandeling bij uw specialist. Zij of diens verpleegkundige doen een voetscreening en stellen het risico dat u heeft op voetproblemen vast. Dit wordt Risicoclassificatie genoemd, een getal van 0 t/m 3. Als u een verhoogd Risicoclassificatie heeft (1 of hoger), wordt u door de specialist of verpleegkundige naar een podotherapeut bij u in de buurt verwezen. 

Voetonderzoek en vaststelling zorgpakket met profiel

De podotherapeut zal uw voeten en schoenen uitgebreid onderzoeken en daarbij extra goed kijken naar drukplekken aan uw voeten. Ook stelt de podotherapeut uw zorgpakket met profiel vast. 

Vaststellen van uw persoonlijke behandelplan

Nadat het zorgpakket met profiel is vastgesteld, stelt de podotherapeut een persoonlijk behandelplan voor u op. Dit behandelplan is vooral gericht op het verminderen van drukplekken aan uw voeten. Het doel van de behandeling is het voorkomen van wonden die uiteindelijk kunnen zorgen voor amputatie van tenen, voeten of (onder)benen. 

In uw behandelplan kunt u onder andere de volgende informatie vinden:

  • Uw Risicoclassificatie en zorgpakket met profiel
  • Het aantal behandelingen door de podotherapeut en medisch pedicure
  • Advies over uw schoenen en wat u kunt doen om wonden aan uw voeten te voorkomen
  • Informatie over verzekerde (medisch noodzakelijke) voetzorg
  • Of u een medische noodzaak heeft om aan huis behandeld te worden
  • Informatie over aanvullende (cosmetische) voetzorg

Vergoeding van uw voetzorg

Alle medisch noodzakelijke voetzorg die nodig is om problemen aan uw voeten te voorkomen wordt betaald uit de basisverzekering. Dit geldt voor de voetzorg door de podotherapeut en door de medisch pedicure. Het eigen risico is niet van toepassing op deze voetzorg.

Samenwerking podotherapeut en medisch pedicure

Uw podotherapeut heeft samenwerkingsafspraken gemaakt met medisch pedicures. Vaak zal dit uw eigen medisch pedicure zijn, of door de podotherapeut. In uw persoonlijke behandelplan staat de medisch noodzakelijke voetzorg door de medisch pedicure beschreven. Deze zorg wordt door de medisch pedicure bij de podotherapeut in rekening gebracht. Hiervan ontvang u nooit een rekening.

De medisch pedicure mag alleen een extra bedrag bij u in rekening brengen wanneer u met elkaar afspreekt dat u ook aanvullende (cosmetische) zorg wenst. Bijvoorbeeld het knippen van gezonde nagels, het cosmetisch afwerken van de nagels of het masseren en insmeren van uw voeten. Een extra bedrag geldt ook als u er zelf voor kiest om de medisch pedicure aan huis te laten komen, zonder dat hier een indicatie voor is.

Menu
× WhatsApp ons